Golfkartonnen verpakkingen

Het maakt niet uit wat je koopt, maar of het nu een doosje koekjes van de supermarkt is, of een tablet van een elektronicawinkel, overal vind je golfkartonnen verpakkingen. Het voordeel van golfkartonnen verpakkingen, is dat het stevig is, maar toch flexibel. Het is gemakkelijk te buigen en het weegt haast niets. Het is ook het meest milieuvriendelijke verpakkingsproduct, omdat het volledig recyclebaar is. Zelfs bedrijven die golfkarton bedrukken, gebruiken vaak biologisch afbreekbare inkt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken of je met golfkartonnen verpakkingen, het milieu belast. En wist je dat verse producten in golfkartonnen verpakkingen drie dagen langer goed blijven? (bron: http://www.golfkarton.org/nl). 

Hoe wordt golfkarton gemaakt? 

Golfkarton bestaat geheel uit zogenaamde celstof. Celstof is het belangrijkste product voor papier en karton. Een ander woord voor celstof, wat vaker gebruikt wordt is pulp. Pulp is het materiaal, waarvan dus uiteindelijk het golfkarton van geproduceerd wordt. Golfkarton bestaat uit minstens twee lagen. De basislaag, is de gladde papierlaag, die men ook wel "liners" noemt. En dan heb je nog de gegolfde laag, oftewel "fluting medium". Onderdeel van deze twee lagen is ook de lijm, op basis van zetmeel. Deze worden in een speciale golfkartonmachine samengeperst en zo ontstaat het golfkarton, waarna het in weer andere machines tot platen gesneden en gevouwen wordt tot bijvoorbeeld dozen. Golfkarton kan bestaan uit meerdere lagen golven, waarvan de drielaags golfkarton het meest gebruikt wordt, voor de reguliere verpakkingen. Voor echt stevig verpakkingsmateriaal, kan men ook kiezen voor golfkarton met 5 of 7 lagen. 

Standaardisering van golfkarton

In de golfkarton productie gebruikt men wereldwijd een gestandaardiseerd indeling en code: Code A: grove golf, golfhoogte 4,5 mm en ongeveer 120 golven per meter. Code B: fijne gold, golfhoogte 2,5 mm en ongeveer 160 golven per meter. Code C: middel-grove golf, golfhoogte 3,5 mm en ongeveer 140 golven per meter. Code D: goliath golf, golfhoogte 9 mm en ongeveer 70 golven per meter. Code E, F en G zijn overige standaarden met respectievelijk golfhoogten van 1,2, 0,8 en 0,5 mm. De meest gebruikte soorten zijn B en C.

Soorten verpakkingen

Naast dozen in allerlei diktes, wordt een golfkartonnen verpakking ook gebruikt als opvulmateriaal in de verpakkingen zelf, maar ook golfkartonnen kisten, die zeer stevig zijn. In Groot-Brittannië werd in 2017 bij de uitreiking van de Worldstar Packaging Awards maar liefst 5 verpakkingsoplossingen met golfkarton beloond, waaronder een ecofishbox, en een golfkartonnen cakedoos. Ook gebruikt men golfkarton voor het etaleren van producten. Deze golfkartonnen worden dan in een aantrekkelijke kleur gespoten, zodat het niet onder doet, voor bijvoorbeeld een kunststoffen etalage.

Voor meer informatie spreek met AMC packaging.

Delen